Какво да очакваме на Фермер Експо Раковски 2019?

Рангел Матански: На Фермер Експо Раковски 2019 ще покажем животни с българска генетика, фермерски храни и автентичен фолклор

 

Г-н Матански, разкажете за предното издание на Фермер Експо Раковски 2019, което ще се проведе на 13 и 14 септември в гр. Раковски.

 

И тази година гр. Раковски ще бъде интересно място, на което ще бъдат събрани много животни. Те ще дефилират на специален ринг. Така хората ще могат да наддават. Изложението е и начин по-опитните да предадат знанията си за отглеждането на животните. А аукционите са традиция на Запад. Това е начинът там да се продават животни, да се стимулират фермерите да работят за подобряване генетиката в стадата. Защото ние не сме на равен старт с колегите нито като подпомагане, нито като традиции в семейното говедовъдство, така че ние трябва да наваксаме с бързи темпове. Идеята е всеки да се мотивира да работи за постигане на по-добри резултати в стадата, което води до по-добри икономически показатели на фермата.

 

От кои райони на страната ще са животните?

Те ще са основно от областите София, Пловдив и Велико Търново. Породите са предимно от млечното направление – Черно-шарено говедо, няколко ферми са потвърдили участие от месодайното говедовъдство, но все още сме в процес на уточняване на детайлите. Обстановката малко е сложна. Съжалявам за колегите, които отглеждат прасета и бяха засегнати от този вирус. Силно се надявам да бъде ограничен и да спре да нанася такива големи икономически щети върху българското животновъдство.

На Фермер Експо Раковски ще се представят фермерски храни, естествено без свинско месо, за което абсолютно сме забранили като участие. Ще има млечни, пчелни продукти, от плодове и зеленчуци. Ние искаме да популяризираме с това изложение животните с българска генетика, фермерските храни и фолклора.

 

 

Каква е основната идея на изложението?

Ефективността трябва да е в основата на животновъдството. Изложението е разделено на две части – културна част и животновъдство. Искаме да покажем връзката между животните, фермерите, които са изградили къси вериги на доставки и традициите в производството на храни. В края на тази верига е самият потребител, който заслужава да консумира качествена храна, произведена в България. Надяваме се посетителите да са от порядъка на 5-6 хил. души. И тази година шеф Ангелов ще развърти големия тиган и ще радва гостите на Експото. Миналата година той готви гозба с патешко, характерна за района на Раковски, а тази година ястието до последно ще бъде запазено в тайна.

 

 

Каква съпътстваща програма е предвидена?

Идеята е лекционната част да включва няколко тематики. Поканени са представители на МЗХГ. Община Раковски е партньор на събитието. Миналата година организира Фестивал на селската кухня, който е част от изложението и съответно ще бъдат предложени храни, типични за района, от който идват изложителите. Благодаря на кмета Пламен Гуджеров, че винаги е бил наша опора. То е и малко символично – 14 септември е точно преди първия учебен ден. Аз силно се надявам, че с провеждането на този търг и изложба на елитни животни ще прекрачим този първи учебен ден, за да може наистина в България фермерите да осъзнаят значимостта на това да работят със своите стада и да постигат добри резултати, за да може да минем на следващото ниво. Да не търсим единствено и само субсидии, а да търсим резултати и субсидията да бъде помощ, а не цел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.