1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Франция забранява за 1 месец улова в Бискайския залив

Франция забранява за 1 месец улова в Бискайския залив

Рибарите по атлантическия бряг остро критикуваха мярката, наричайки я абсурдна

Всяка година хиляди делфини умират във френски води в Атлантическия океан, защото се заплитат в рибарските мрежи. Затова сега Париж наложи забрана за риболов в Бискайския залив, която ще важи цял месец.
 
Забраната се отнася за всички риболовни кораби, които са по-дълги от 8 метра, независимо от коя държава са те, като от нея са засегнати близо 450 френски съда. Риболовът е забранен по цялото атлантическо крайбрежие на страната - от полуостров Бретан на север до северния бряг на Испания на юг. На рибарската индустрия в региона правителството обеща компенсации.
Научни среди във Франция от години настояват за ограничения на определени начини на морски риболов през зимните месеци. Една от причините е, че всяка година около 9 хиляди делфина умират, след като са попаднали в мрежите.
 
Рибарите по атлантическия бряг остро критикуваха мярката, наричайки я абсурдна. Според повечето местни организации и представители на преработвателната индустрия обещаната от правителството финансова компенсация е напълно недостатъчно. Браншът изчислява, че за този месец ще загуби повече от 60 милиона евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.