1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Рибните продукти сред най-често фалшифицираните храни

Рибните продукти сред най-често фалшифицираните храни

Европейският съюз внася две трети от консумираната риба от трети страни

Близо една трета от рибата и рибните продукти, предлагани в заведенията в Европа, не отговаря на информацията в менюто или етикетите. По данни на Европейската комисия рибата е втората най-често фалшифицирана храна, а според проучване на Европол тя е на трето място при измамите с храни.

ДНК-тестове, направени с проби от 280 риби, взети от ресторанти и заведения за хранене в европейските институции в Брюксел, показват, че 95 процента от Червената риба тон, поднасяна там, е фалшива. В суши-ресторантите повече от половината от същия вид риба също не е това, за което я представят.

Европейският съюз внася две трети от консумираната риба от трети страни. Затова институциите засилват борбата срещу измамите и фалшивите етикети, тъй като законите за проследяване и етикетиране често не се спазват.

Измамите най-често се състоят в това, че евтина риба се предлага за висококачествен и скъп продукт, като за целта се поставят фалшиви етикети. Така недобросъвестни търговци увеличават печалбите си и дори продават застрашени и забранени за улов видове. В други случаи се случва точно обратното – скъпа риба се продава като евтина, за да се укрият данъци. Измами има и с теглото, като се прибягва до недекларирана употреба на хранителни добавки за увеличаване на теглото или за подобряване на външния вид на рибата.

Сред най-често фалшифицираните риби е рибата тон. В повечето европейски държави под това наименование се предлагат най-различни видове, въпреки че разликите в цените стигат до 40 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.