Природните паркове вече имат възможност да сертифицират част от своите територии за добив на горски плодове и билки
От първата сертифицирана ферма за биопроизводство през 2001 година до тази година секторът търпи изключително силно развитие, а в последните две години се отчита ръст от 100% както на производителите, така и на самото производство, пише inews.bg.
Нарастването на производството и на броя стопани, които се обръщат към биопродуктите, се дължи преди всичко на увеличеното търсене на пазара, както и на все по-голямата популярност на въпроса какво е качеството на храната, която слагаме в устата си.
Според Борислав Сандов, представител на Българска асоциация "Биопродукти", развитието на сектора се случва напълно самостоятелно и то "по-скоро въпреки държавата, а не с нейна помощ". Той посочва още, че това е единственият сектор в България, който не се ползва с никакви държавни добавки, въпреки приетия Национален план за биоземеделие 2007 – 2013 г.
За изпълнение на поставените задачи в този план не може и да се говори, при положение, че при заложени към 2013 година 3% био от цялото производство, към края на 2011 година този показател е доста под 1%, коментира Борислав Сандов.
Към момента обаче на българския пазар има и един парадокс – 80% от родното производство се изнася като суровинна база, а внос са и 80% от продаваните продукти в специализираните магазини.
Този дисбаланс може да бъде преодолян, само ако се изгради междинното звено, което в момента липсва напълно – преработвателното. Съществуващите преработвателни предприятия не биха могли да започнат допълнително и биопроизвоство, тъй като и те трябва да минат през сериозни процедури на сертификация, а на този етап явно няма финансова възможност за изграждане на специализирани мощности.
Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...