1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Испанец, италианец и грък се борят за отличието европейски биофермер за 2023 г.

Испанец, италианец и грък се борят за отличието европейски биофермер за 2023 г.

Те са финалисти в биоконкурса, който се организира за втора поредна година

Кои са тримата финалисти в европейския биоконкурс за 2023 г. в категория „Най-добър биофермер“?

Roberto Giadone от Италия управлява органична ферма, специализирана в производството на плодове и зеленчуци, която е сертифицирана вече две десетилетия и в която работят повече от 80 души.

Неговата пионерска ферма търси начини за увеличаване на устойчивостта и достъпността чрез инвестиране в по-добри методи за опаковане. В някои случаи намаляването на употребата на пластмаса с 80% е позволило намаляване на цените с до 8%, което прави биологичните му продукти по-достъпни.

Биофермерът се грижи за знанията на служителите си относно стойността на биологичните продукти и организира обучения и дегустации под мотото "яжте това, което произвеждате и произвеждайте това, което другите ще ядат". Той вярва, че уважението към природата минава през уважението към служителите.

Thomas Kastoria от Гърция е биологичен животновъд, специализиран в отглеждането на овце и производството на млечни продукти. Той управлява семейна ферма, в която са внедрени нови начини за практикуване на фермерството и за управление на овцете.

Биофермерът работи за подобряване на почвата и увеличаване на кръговата икономика. Чрез преминаване към директно засяване на зърнените култури ерозията се намалява. Фермата също така използва оборски тор от овце и от съседни ферми, за да наторява полетата си, като подобрява по този начин органичните вещества в почвата и осигурява по-високи добиви.

Той е построил собствена млечна фабрика и собствени магазини, където продава директно продуктите си, като по този начин намалява транспорта и емисиите на въглероден диоксид.

Mikhaylo Tomelloso от Испания управлява животновъдна ферма, специализирана в отглеждането на уникална автохтонна порода, застрашена от изчезване: черната кастилска кокошка. Неговата ферма е единствената в Европа, която има официален план за възстановяване на породата, считана за най-старата порода кокошки в ЕС.

Той се фокусира върху екологичната устойчивост чрез екстензивно животновъдство и прилагане на програми за екологично образование. Той практикува социална устойчивост чрез заетост на хора с увреждания и икономическа устойчивост, съчетавайки животновъдството с продажбата на органични шам-фъстъци и бадеми.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.