1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. От ГЕРБ ще предложат забрана за отглеждането на ГМО на територията на България за 5 години

От ГЕРБ ще предложат забрана за отглеждането на ГМО на територията на България за 5 години

Снимка:

EK не е искала от нас да променяме закона за ГМО

Писмо от Европейската комисия относно работата с генетично модифицирани микроорганизми в контролирани условия

Парламентарната група на ГЕРБ внесе в Народното събрание проект за налагане на забрана за освобождаването в околната среда и отглеждането на генномодифицирани организми (ГМО) а територията на Българи за следващите 5 години, съобщи председателят на правната комисия Искра Фидосова.

На брифинга, който се проведе на 05.02.2010 г. бе и министърът на околната среда Нона Караджова, която поясни, че решението е един добър компромисен вариант и ще се въведе забраната за отглеждане на ГМО култури по цялата територия на страната за всички видове, съобщава vesti.bg.

Караджова подчерта, че инициативата е в отговор на обществения интерес, тъй като хората в България ясно са изразили отношението си срещу генно модифицирани организми.

Според нея Законът за генно модифицираните организми ще бъде приет с необходимите поправки на второ четене и той ще установява реда за получаване на разрешително за отглеждане на ГМО, но в същото време ще действа и мораториумът.

От ГЕРБ имат намерение да инициират чрез евродепутатите ни забраната да се приложи за страните на целия Европейски съюз.

Европейската директива ни задължава да има ред, режим и правила, когато има заявление за използване на генетично модифицирани организми.

Междувременно писмото от ЕК, което беше цитирано като основна причина за изменението на Закона за ГМО вече е достъпно онлайн. Забележките на ЕК са основно за немарливост в лабораториите ни, където се работи с генетично модифицирани организми.

Напротив, исканията на Комисията са законът да гарантира защита и сигурност при работата с ГМО в лабораторни условия, каквито в момента няма, а не да променяме Закона за ГМО.

Очаква се второто четене на закона за ГМО да бъде в началото на март.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.