1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. СДС също иска рестриктивен режим при отглеждането на ГМО

СДС също иска рестриктивен режим при отглеждането на ГМО

Ако законът бъде приет в сегашния му вид, от съюза ще настояват президентът да наложи вето

И СДС се обяви за запазване на сегашния рестриктивен режим за отглеждане  на генно модифицирани организми (ГМО) само в лаборатории при контролирани условия.  Предложения в тази посока внесе депутатът от "Синята коалиция" Лъчезар Тошев. Той предлага солени глоби за тези, които отглеждат ГМО и причиняват замърсяване на култури, отглеждани в съседство. Предложението, което  Тошев внася между първо и второ четене на закона, е такива стопани да бъдат наказвани с глоба от 50 хиляди до 100 хиляди лева, а за фирмите да се налага имуществена санкция от 500 хиляди до 1 млн. лева. По думите на Тошев, ако законът бъде приет в сегашния му вид, ще настояват президентът да наложи вето.

В понеделник от  ДСБ  заявиха, че няма да подкрепят закона за  генно модифицираните организми. Партията настоява при второто четене на промените в закона да се запази сега съществуващият рестриктивен режим. ДСБ ще внесе промени в закона за ГМО, които да запазят рестриктивния характер на българското законодателство по отношение на генномодифицираните организми. Това обяви в Стара Загора депутатът от Синята коалиция Иван Иванов. Според него трябва да бъде запазена забраната ГМО да се отглеждат на открито, защото може да заразят другите биопродукти.

„В интерес на България е законът да има рестриктивен режим и да защити българската биопродукция и земеделските продукти, които представляват нашата възможност да стъпим на европейския пазар", каза още Иван Иванов. Партията винаги е имала позиция по въпроса за разпространението на генетично модифицирани организми (ГМО). Ние подкрепяме протеста на хората срещу разпространението на ГМО, заяви зам.председателят на тъмносините.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.