1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. В САЩ искат премахване на добавките в органичните храни за кърмачета

В САЩ искат премахване на добавките в органичните храни за кърмачета

Добавките се свързват с тежко заболяване при някои бебета

Националната органични програма на Американското министерство на земеделието не е въвело в сила федерални стандарти за биологично земеделие, които забраняват употребата на някои неодобрени синтетични вещества в биологичните храни за кърмачета, както и в други органични храни. Институт Cornucopia, група за научни изследвания на храни и фермерска политика, базирана в Уисконсин,  предприема действия за въвеждане в практиката чрез повторно подаване на официално заведена жалба в американското министерство на земеделието и призовава за премахване на добавки в органичните храни за кърмачета. Добавките, DHA и АРА, са хранителни масла, отгледани от ферментирали водорасли и гъбички в почвата, и се добавят към повечето конвенционални и органични марки. Добавките се свързват с тежко заболяване при някои бебета.

Първоначалните изследвания на института, както и свързано разследване от страна на Вашингтон Пост, разкриха, че част от персонала в Националната органична програма (НОП) първоначално определят добавянето на DHA и ARA към биологичните храни за кърмачета като незаконно, но това е било отхвърлено от бившия директор на програмата, д-р Барбара Робинсън, която впоследствие е сменена като ръководител на НОП. Също така наскоро приключи разследването последвано от доклад на Службата на главния инспектор на американското министерство на земеделието, остро критичен към д-р Робинсън по време на мандата й по контрола на биологичната програма,  докладва Cornucopia. "С новото ръководство на Американското министерство на земеделието и Националната органична програма, обявена вече сме поставили началото на" ерата на изпълнението ", надяваме се, че органичните стандарти най-сетне ще влязат ефективно в сила," казва Марк Кастел, един от директорите на Cornucopia.

Освен биологичните марки храни за кърмачета, като Earth's Best, Similac и Wal-Mart’s Parent’s Choice, някои марки биологични бебешка храни и млека също съдържат добавки нови масла, които никога не са били част от човешката диета. Освен забраната на хексан като производствен агент за органична храна, неземеделски синтетични добавки от такова естество трябва да бъдат преразгледани от Националните органични стандарти преди включването им в биологични продукти. Според Cornucopia, никога не е правена официална проверка на добавки Martek (Martek Biosciences Corporation, патентовали DHA и ARA).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.