Литературен екоконкурс на РИОСВ – Пловдив е номиниран за най-добра инициатива от Европейската комисия

Събралият най-много гласове проект ще бъде обявен за победител и награден на специална церемония в Брюксел

Висока оценка от Европейската комисия получи инициатива, реализирана от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив), която се проведе в рамките на кампания „Европейска седмица на мобилността – 2019“. Става въпрос за проведения през септември литературен екоконкурс на тема „Пеша до края на града“.  Идеята на пловдивската екоинспекция е номинирана заедно с други четири проекта от Холадндия, Португалия, Австрия и Испания. Те са избрани измежду 1028 активности в 56 страни, осъществени от фирми, учебни заведения, правителствени и неправителствени организации в цял свят по случай кампанията.

В началото на месеца на петте организации-финалисти беше дадена възможност да защитят своя проект на онлайн семинар, организиран от POLIS - мрежата от европейски градове и региони, които си сътрудничат за иновативни транспортни решения. РИОСВ - Пловдив сподели пред международна аудитория опита си в организацията и провеждането на инициативата като примери за добра практика.   

Петте номинирани инициативи вече се състезават помежду си за първото място. Това се случва в социалните мрежи, където всяка от тях е представени накратко в официалните страници на „Европейска седмица на мобилността“ (European Mobility Week), а събралият най-много гласове проект ще бъде обявен за победител и награден на специална церемония в Брюксел.

Литературният екоконкурс „Пеша до края на града“ беше насочен към хора от всякаква възраст с интерес в областта на литературата и околната среда да дадат воля на твореца в себе си и да споделят лична история, въображаема ситуация или свои размисли, вдъхновени от темата на Европейска седмица на мобилността – 2019 и по-конкретно ходенето пеша и здравословните, екологични, социални и емоционални ползи от това.  Изискванията към литературната творба бяха съдържанието да е свързано с тематиката на кампанията, да е увлекателна и оригинална, добре структурирана и аргументирана, а също така - да е написана грамотно. В резултат на това РИОСВ – Пловдив получи прекрасни литературни произведения. На първите три места бяха класираните разказ и две стихотворения. Тримата победители и най-младия участник получиха предметни награди (смарт-гривни за измерване на изминатото разстояние и здравословните показатели), а всички участници – грамоти.

На първо място екоинспекцията класира разказа на Милена Крумова, който по вълнуващ начин разказва за началото на любовна история между двама млади хора – студенти по архитектура и медицина. По стечение на обстоятелствата се налага да вървят заедно до домовете си в краен градски квартал. По пътя споделят своите стремежи за хармонично бъдеще. Бъдещият архитект мечтае да направи градовете по-чисти, зелени и красиви, а лекарката – хората да бъдат по-здрави и щастливи като спортуват ежедневно и водят балансиран и спокоен живот. Целият разказ, както и оставалите наградени произведения, може да прочетете на сайта на екоинспекцията (https://plovdiv.riosv.com/main.php?module=news&object=news&action=view&nws_id=3826&nws_cat_id=2).

Тази година РИОСВ-Пловдив се включи активно в Европейската седмица на мобилността, която традиционно се провежда между 16 и 22 септември с няколко инициативи, партнирайки си и с общините на своята територия. Целта на кампанията е популяризирането на екологосъобразно придвижване сред населението – един от основните фактори за превръщане на нашите градове в по-приятни места за живот и работа. Ефектът от утвърждаването на подобни модели на поведение е устойчиво развитие, намаляване на замърсяването на градската среда от автомобилния транспорт и опазване чистотата на въздуха. През 2019 г. темата на кампанията беше „Безопасно ходене и колоездене“, а мотото - „Върви с нас!“, като в центъра на вниманието бяха поставени ползите от активните видове транспорт за нашето здраве, околната среда и по-доброто качество на живот.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.