1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. България е една от водещите страни в горскостопанско отношение

България е една от водещите страни в горскостопанско отношение

Това заяви д-р инж. Меглена Плугчиева на церемония днес в Лесотехническия университет

„България е една от водещите страни в горскостопанско отношение и това трябва да се казва на висок глас“. Това заяви д-р инж. Меглена Плугчиева на церемония днес в Лесотехническия университет, на която й беше присъдено почетното звание на висшето учебно заведение „Доктор хонорис кауза“.

Церемонията бе официално открита от ректора проф. д-р Иван Илиев, който огласи решението на Академичния съвет за удостояването с високото почетно звание. В своята академична реч проф. Илиев подчерта изключителния принос и заслуги на д-р Плугчиева за укрепване и издигане авторитета на лесотехническото образование наука и горскостопанска практика. 

Инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на Агенцията по горите поздрави инж. Плугчиева за наградата като подчерта, че високият приз е свидетелство за неоценимия й принос за хармонизиране на българското законодателство с това на ЕС в областта на земеделието, горското стопанство, природната среда, както и за старта на реформата и преструктурирането на горския отрасъл в България.

Д-р инж. Меглена Плугчиева не скри вълнението си при получаването на високото научно звание. Тя поздрави лесовъдската аудитория по случай Седмицата на гората като подчерта, че целият й живот е свързан с гората, с лесовъдството и горската политика. Българското лесовъдство и горскостопанска наука и практика са наистина на едно много високо ниво и получават това признание в чужбина, за съжаление недостатъчно у нас, допълни инж. Плугчиева. 

„Сигурна съм, че приносът на България в европейски план и особено за създаване на обща европейска политика е не само потенциал, но и една реална възможност“, подчерта в заключение Плугчиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.