1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Близо 12% от световната популация на червеногушата гъска е около Бургас

Близо 12% от световната популация на червеногушата гъска е около Бургас

Червеногушата гъска е световно застрашен вид

Специалисти от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Варна извършват ежедневни проверки с цел опазване популацията на червеногушата гъска (Branta ruficollis) в защитените местности “Дуранкулашко езеро” и “Шабленско езеро”. Това съобщиха от инспекцията. Засиленият контрол се налага във връзка с зачестилите сигнали за незаконен лов в двете защитени местности. Към момента охраната на двете защитени територии не е констатирала случаи на застреляни защитени екземпляри от вида червеногуша гъска, пише ecomedia.bg

Червеногушата гъска е световно застрашен вид, който попада в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, като почти цялата й световна популация през месеците януари и февруари пребивава в Дуранкулашкото и Шабленското езера. Съгласно Закона за биологичното разнообразие, за защитените животински видове от Приложение № 3 се забраняват всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи, както и преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция.

За нарушение на разпоредбите на екологичното законодателство, физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лева. Правоспособен ловец, който е нарушил разпоредбите на Закона за биологичното законодателство и нарушението, спрямо световно или европейски застрaшен вид, се лишава от право на ловуване за срок от три години.

Близо 12% от световната популация на червеногушата гъска е около Бургас , твърди Димо Димчев, управител на Природозащитен център „Пода”. Става въпрос за около 12-13 000 екземпляра. За тях през студените дни много трудно могат да се правят подхранвания, за да бъде подмогнат видът. „Опитваме се да информираме ловните дружини за тяхното присъствие в региона, за да няма отстрел”, обясни Димчев. В момента Българското дружество за защита на птиците, съвместно с Природозащитен център „Пода” извършва мониторинг на птиците в бургаските езера. От дружеството подхранват птиците, защото трудно намират храна в бедстващите условия.  „Препоръчвам на гражданите, когато имат данни за бедстващи птици да подават сигнал на зеления телефон на Регионалната инспекцията по опазване на околната среда и водите”, апелира Димчев. Подобни обаждания могат да се направят и на телефон 112 или на дежурните в община Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.