1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Бракониери влизат в затвора за незаконен улов на язовир “Жребчево”

Бракониери влизат в затвора за незаконен улов на язовир “Жребчево”

Двама бракониери влизат в затвора за извършен незаконен улов на риба

Двама бракониери влизат в затвора за извършен незаконен улов на риба на язовир “Жребчево”. Решенето е на Районен съд Сливен.  Това е първата ефективна осъдителна присъда за бракониерство.

Бракониерът от гр. Средец е с присъда осем месеца лишаване от свобода. Наказанието си той ще изтърпи при строг режим в Бургаския затвор.  Освен това, той е осъден да заплати глоба от 800 лв. и е лишен от правото да упражнява всякакъв вид риболов за срок от 3 години.  Съучастникът му от сливенското село Селиминово е осъден на четири месеца лишаване от свобода, като наказанието си също ще изтърпи при строг режим в Бургаския затвор. Той ще трябва да заплати 500 лв. глоба в полза на държавата и също е лишен от правото да упражнява всякакъв вид риболов за срок от 3 години.

Залавянето на бракониерите е осъществено на 11 март 2010 г. от инспектори  на сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Сливен и служители на РПУ Твърдица.

При проверка на язовир “Жребчево” на 10 март 2010 г., инспекторите на ИАРА, забелязват двамата бракониери да пускат мрежи в язовира от гумена лодка. Нарушителите не са заловени в момента поради влошаване на времето. Инспекторите на ИАРА Сливен започват наблюдения в района под прикритие, като уведомяват служители от РПУ Твърдица. На следващия ден бракониерите влизат в язовир “Жребчево” и вадят мрежите с улова. Инспекторите сигнализират на дежурния екип в РПУ Твърдица и бракониерите са задържани от органите на реда за 24 часа. Служители от ОДП Сливен са снели показания от бракониерите и срещу тях е заведено бързо досъдебно производство. Тогава се установява, че задържаните лица вече имат осъдителни присъди за бракониерство с пробация.

От бракониерите тогава са конфискувани лодка, 7 бр. мрежи с обща дължина близо 400 метра, а незаконният улов възлиза на 126 кг. риба и включва почти всички видове риба от язовира - каракуда, платика, червеноперка и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.