1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Дървопреработвателните фирми в Пазарджишко изчезват

Дървопреработвателните фирми в Пазарджишко изчезват

От 600 фирми са останали да работят само около 250

Заради кризата броят на дървопреработвателните фирми в Пазарджишка област намалява, защото голяма част от тях са принудени да спрат работа, каза Мария Маринкова, секретар на Сдружението на дървопреработвателите, цитирана от агенция Фокус.

Според данните, които са ни предоставени от Регионалната дирекция по горите в Пазарджик, от 600 фирми са останали да работят само около 250. Това е една много тревожна тенденция, защото само за период от около две години са останали да работят само 1/3 от дървопреработвателните предприятия в региона.

В момента на практика водим борба за оцеляване, защото повечето от дървопреработващите цехове в района на Сърница, Нова Махала и Батак спряха работа и затвориха цеховете.

Броят на дървопреработвателните цехове е намалял с около 50% за района на Сърница, а за района на Батак този процент е по-висок, около 60%. За съжаление оцеляват по-големите предприятия, а малките са принудени да спрат работа или да работят само за изпълнението на инцидентни поръчки.  Намалява търсенето на дървен материал, тъй като има сериозен спад и в строителството, което беше основен потребител на този материал, каза също Маринкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.