1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Екип на РДГ Велико Търново задържа товарен автомобил с незаконна дървесина

Екип на РДГ Велико Търново задържа товарен автомобил с незаконна дървесина

По първоначална информация дървесината е добита от частна горска територия

Горски служители от Регионална дирекция по горите – Велико Търново задържаха товарен автомобил с незаконна дървесина. Нарушението е констатирано през вчерашния ден /26 юли 2023 г./ на територията на ТП Държавно ловно стопанство „Росица“. 

По време на рутинен обход, проверяващите спрели за проверка автомобил, натоварен с едра строителна дървесина на асфалтов път между с. Стоките и с. Кървеник. При извършената проверка на товарния автомобил, горските инспектори констатират, че натоварената в него дървесина е маркирана с контролна горска марка, но е без превозен билет. Незабавно са уведомени служители на РУ Севлиево, които пристигат на място. Образувано е досъдебно производство. Дървесината и камионът са задържани в база за съхранение. При направеното измерване се установило, че става въпрос за над 12 куб. м. иглолистна строителна дървесина. 

По първоначална информация дървесината е добита от частна горска територия.

От началото на годината до момента, екипите на Регионална дирекция по горите – Велико Търново са извършили повече от 6000 проверки на обекти на добив на дървесина, складове за съхранение и търговия с дървесина, моторни превозни средства, ловци, риболовци и др. Най-често срещаните нарушения са съхранение и транспортиране на дървесина без превозен билет и контролна горска марка. Горските служители са издали близо 200 акта за извършени нарушения по Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за лечебните растения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.