1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕП подкрепи необходимостта от създаване на Регионален орган за управление на рибарството за Черно море

ЕП подкрепи необходимостта от създаване на Регионален орган за управление на рибарството за Черно море

Решението беше прието като част от доклада за Външното измерение на ОПОР

Европейският парламент подкрепи необходимостта от създаване на Регионален орган за управление на рибарството за Черно море. Много от проблемите за черноморските държави произлизат именно от липсата на подходяща институционална структура за координация на политиката по рибарство. Решението беше прието като част от доклада за Външното измерение на Общата политика в областта на рибарството (ОПОР), чийто докладчик беше българския евродепутат Илияна Йотова, съобщиха от кабинета на евродепутата.

"Резолюцията постигна златното сечение между държавите членки, общността, ЕС и трети страни що се отнася до стриктното спазване на международните споразумения, на гаранциите за конкурентоспособност и регулиране на пазара", обясни евродепутатът от групата на социалистите демократи в ЕП, по време на дебата в Страсбург за бъдещето на рибното стопанство. "Регламентирана бе и дейността на регионалните органи за управление на рибарството, както и необходимостта от създаване на такъв за Черно море", каза още Йотова.

Приетата резолюция е част от течащата в момента реформа в Общата политика по рибно стопанство. Разпоредбите на резолюцията са изключително важни за предоставянето на насоки на комисията и съвета, както и за бъдещите преговори относно частта за външната политика на новия регламент на ОПОР. Около 65% от достъпната морска храна на пазара в ЕС е вносна. Европа трябва да остане конкурентноспособна на световната сцена, за да се избегне глобална криза в областта на рибарството.


На дебата се обсъдиха още няколко аспекта от бъдещето на ОПОР. Най-оспорвани бяха дебатите за дребномащабния риболов, тъй като все още липсва ясна дефиниция какво обхваща това понятие и много от рибарите с по-малки кораби биват сериозно ощетени; както и дебатът за премахването на перките на акули. ЕС е един от основните износители на перки на акули за азиатския пазар, но начинът, по който те биват премахнати (отрязани, а след това трупът на акулата изхвърлен обратно в морето) се счита за жестока практика от огромна част от евродепутатите.

Основният регламент за общата политика в областта на рибарството ще бъде гласуван другата седмица, 28 ноември, в комисията по рибно стопанство в ЕП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.