1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Германия дава 800 млн. евро за горите

Германия дава 800 млн. евро за горите

800 милиона евро ще инвестират германските власти през следващите 4 години за възстановяването на 180 хиляди хектара гори. Това стана ясно след среща във федералното министерство на земеделието. 
 
По-голямата част от средствата предоставя Берлин – 547 милиона. Останалите пари ще дойдат от бюджетите на отделните провинции, съобщи министърът на земеделието Юлия Кльокнер. Тя се срещна с представители на 170 горски организации, експерти и държавни институции. По думите на Кльокнер климатичните промени са увредили горските масиви много по-бързо от очакваното. Първоначалните изчисления бяха за 110 хиляди хектара, но според последните проверки бури, вредители и сушата са нанесли значително по-големи щети. Затова най-важната задача е тези площи да бъдат отново залесени, изтъкна Кльокнер.
 
Като начало ще бъдат отстранени увредените и повалени от бурите дървета, но не изцяло, тъй като мъртвата дървесина дава храна и подслон на много животински видове. Ще бъдат премахнати само дървета, които са опасни за хората. В същото време ловът трябва да бъде по-мащабен, за да се попречи на животните да изядат младите насаждения.
 
Дърводобивният бранш изрази задоволството си от предоставените федерални средства и ги нарече "голяма крачка в правилната посока".
 
Участвалите в срещата екоорганизации за пореден път поискаха коренна промяна в политиката за горите. Държавните пари трябвало да се използват за възстановяването на естествените масиви, на мястото на монокултурите, засадени в миналото от дърводобивната индустрия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.