1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инж. Стоян Тошев: Целта на лесовъдството е да имаме стабилна горска екосистема

Инж. Стоян Тошев: Целта на лесовъдството е да имаме стабилна горска екосистема

В днешното събитие участие взе заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов

„Целта на лесовъдството е да имаме стабилна екосистема, гората да изпълнява всичките си функции“, това каза инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите пред журналисти по време на традиционното залесяване на служителите на Изпълнителна агенция по горите. Тази година то се проведе на територията на Държавно горско стопанство - Ихтиман, съвместно с Регионална дирекция по горите - София.
dgs-ihtiman

По думите му акцент в събитията по време на Седмица на гората е залесяването, което се превърнало в символ на празника, но обществото трябва да знае и за други много важни дейности от професионалното ежедневие на лесовъдите за грижите, които се полагат за горите чрез извършване на различните стопански мероприятия в тях. 

dgs-ihtiman2

„Крайната цел на лесовъдската работа е една добре отгледана гора, която да изпълнява своите функции“, допълни Тошев.

В днешното събитие участие взе заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов. Бяха залесени фиданки от дървесен вид цер на площ от 3 дка. „Площта е част от терен от 60 дка, предвиден за  залесяване по горскостопански план за землището на село Пауново, община Ихтиман. Създаваме нова гора, върху голина, където досега не е имало горскодървесна растителност“, подчерта домакинът на събитието инж. Илиана Чавдарова, директор на Държавно горско стопанство – Ихтиман при Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.