1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Комисията по опазване на Черно море от замърсяване прие работната си програма за годината

Комисията по опазване на Черно море от замърсяване прие работната си програма за годината

Главни участници в срещата бяха представители на международни организации със статут на наблюдател към Черноморската комисия

В Истанбул, Турция, завърши Двадесет и втората среща на Комисията по опазване на Черно море от замърсяване (Черноморска комисия), председателствана в последната година от България. Срещата беше ръководена от заместник-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева пише ecomedia.bg.

На форумът беше направен преглед на напредъка на шестте страни по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване в изпълнение на ангажиментите им и беше приета работна програма за настоящата година, която включва приоритетни дейности и партньорства за реализиране на Стратегическия план за действие за опазване и възстановяване на Черно море. Делегациите на България и Румъния подновиха предложението си за промени в конвенцията, които да позволят присъединяването на Европейския съюз към този договор.

Главни участници бяха представители на международни организации със статут на наблюдател към Черноморската комисия – Програма на ООН за околна среда /ЮНЕП/, Глобален екологичен фонд /ГЕФ/, Организация за черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/, Програма на ООН за развитие /ПРООН/, международни неправителствени организации и др. Високо беше оценен приносът на българското председателство за подобряване на сътрудничеството между Черноморската комисия и Международната комисия за опазване на река Дунав, насочено към подобряване състоянието на черноморската екосистема. За своя принос в работата на Черноморската комисия заместник-министър Василева получи благодарствен плакет и мандат да представлява Черноморската комисия на предстоящата през февруари среща на министрите на околната среда на Дунавските страни. В края на срещата председателят на Черноморската комисия от страна на България Ивелина Василева предаде председателството на комисията на Грузия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.