1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Румъния дава обезщетения за неотсечени дървета

Румъния дава обезщетения за неотсечени дървета

Мярката има за цел да спре и обърне загубата на биоразнообразие, да подобри екосистемните услуги и да запази местообитанията и ландшафта

Обезщетения за румънските лесовъди, които не отсичат своите дървета, ще дава правителството в Букурещ. Това става възможно, след като Европейската комисия одобри схема за държавна помощ в размер на 200 милиона евро.
 
Съгласно схемата, която ще действа до 2027 година, горските стопани ще получават компенсации, когато са възпрепятствани да изсекат дървета по екологични причини.
 
Мярката има за цел да спре и обърне загубата на биоразнообразие, да подобри екосистемните услуги и да запази местообитанията и ландшафта, казва в свое  съобщение за медиите Комисията в Брюксел .
Съобщението идва в момент, когато Румъния е подложена на натиск от Европейския съюз да предприеме мерки срещу незаконната сеч, проблем, с който се бори от години. През 2020 година Комисията започна процедура за нарушение срещу страната, защото не успява да опазва защитените гори от Натура 2000 и да прекрати нелегалното обезлесяване.
Това накара властите в Букурещ да въведат мерки за борба с незаконната сеч, включително задължителна система за проследяване и специална прокуратура и полицейски сили, които да преследват организираната престъпност, свързана с дърводобива.
 
Екологичните групи в северната ни съседка обаче твърдят, че тези мерки не са били достатъчно ефективни и казват, че все още се извършва незаконна сеч в стари, защитени гори, които действат като ценни въглеродни поглътители. 
През май група евродепутати пътуваха до Румъния на мисия за установяване на фактите и за да оценят напредъка на страната в справянето с незаконната сеч. Окончателният им доклад се очаква в следващите месеци. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.