1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 1,2% от хлебопроизводителите в Добричка област са прекратили производство

1,2% от хлебопроизводителите в Добричка област са прекратили производство

Тон масово брашно се продава за 910 лв.

От края на миналия месец се наблюдава намалено потребление на хлебни изделия (хляб и закуски) в Добричка област, като спадът е между 25% и 35%. Това заяви председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов, предаде Агенция "Фокус".

Според Няголов причините за свитото потребление са комплексни. Много голяма част от населението напуска района заради липса на работа, друга част изпитва финансови затруднения и се правят икономии. Ситуацията е трудна и за самите хлебопроизводители в Добричко, наброяващи около 160. 1,2% от тях са прекратили производство. Причините – невъзможност да се покрият новите нормативни изисквания за производство на хляб и закуски, което се отнася най-вече за малките предприятия, или пък има фалити. С нови цени е брашното от 23 май, каза Тошко Няголов, като при всички видове има поскъпване с 20 лв. Така тон масово брашно се продава вече за 910 лв., а специалните вървят от 1050 до 1100 лв. за тон.

На пазара в Добрич продължава и нелоялната конкуренция между хлебопроизводителите, твърди Няголов. Той не се ангажира с прогнози за евентуално поскъпване на хлебните изделия, защото е рано да се предвиди. Анализи ще се правят, след като бъде прибрана реколтата от зърно и станат ясни добивите, качеството на пшеницата и цените на световните пазари. По начало обаче брашното в Добричко е по-скъпо отколкото в други райони на страната, защото и зърното е с по-високи цени. По думите на Тошко Няголов повечето добруджански хлебопроизводители работят с брашна, закупени от Южна България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.