1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 140 литра вода са необходими, за да се произведе чаша черно кафе

140 литра вода са необходими, за да се произведе чаша черно кафе

Това става ясно от доклад на Международната природозащитна организация WWF

140 литра вода са необходими, за да се произведе една чаша черно кафе без захар. Други 200 литра пък са нужни, за да се произведе захарта в едно кенче кола. Това става ясно от доклад на Международната природозащитна организация WWF.

Тя измерва количеството вода, нужно за произвеждането на различни стоки с т.нар "водна следа" ("water footprint"). Това е специален показател, разработен от университета в Твенте, Холандия, и може да се използва като измерител, както за отделни хора и бизнеси, така и за градове и държави. За да се проследи "водната следа" на чаша кафе, се преминава през поливането на растението, прибирането на реколтата, преработката, транспорта, пакетирането, продажбата и приготвянето на една доза от кофеиновата напитка. "Водната следа" включва както водата, която директно се използва за пиене и чистене, така и тази за произвеждането на стоки и услуги или т.нар "виртуална вода".

Например домакинствата във Великобритания ползват директно 150 литра от ценната течност на човек за един ден. Същевременно обаче, когато се включи и "виртуалната вода", необходима за храните, напитките, дрехите и другите потребителски стоки, консумирани от същите тези хора, "водната следа" се покачва до 4,645 литра на човек на ден. Според WWF от 10 до 20 хил. литра вода се използват, за да се получи 1 кг телешко месо, а 8 хил. литра са нужни за производството на чифт кожени обувки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.