1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 2000 проверки е извършила досега БАБХ по време на националната кампания „Великден безопасен”

2000 проверки е извършила досега БАБХ по време на националната кампания „Великден безопасен”

Боите за яйца, които се продават в момента на пазара, са безопасни, сочат лабораторни изследвания

Боите за яйца, които се продават в момента на пазара, са безопасни, сочат лабораторни изследвания, съобщи bTV.

"Според протоколите от изследването, оцветителите, които се съдържат в тези бои, са от разрешените, стандартни, няма опасност. Боите са безопасни”, каза Атанас Дробенов от Агенцията по безопасност на храните.


Оцветителите в боите за яйца всъщност са различни "Е"-та, но според Атанас Дробенов няма опасност за потребителите дори част от боята да проникне в яйцето, ако то е счупено.

"Всички оцветители, които се използват са разрешени, но винаги има научни изследвания, които се отнасят до някои от тези оцветители, според които има опасности. Водени от тази информация и тези изследвания, ние винаги препоръчвам на потребителите, ако се шуми около дадено вещество, по-добре да избягват неговата консумация, както е с цитираното Е102, Е110 и Е122, за които има доста данни от различни научни изследвания, че могат да предизвикват различни странични ефекти”, каза Богомил Николов от Асоциацията.

В момента на пазара се предлагат и готови боядисани яйца. Според Атанас Дробенов няма проблем потребителите да купуват от тях, стига да се запознаят със срока на годност и съдържанието. "Обикновено срокът на годност на боядисаните яйца, които са сварени, е около 10 дни. Трябва да е посочено на опаковката, както и начинът на съхранение”, допълни експертът.

2000 проверки е извършила досега Агенцията по безопасност на храните по време на националната кампания „Великден безопасен”. Съставени са около 150 акта, над 100 000 са иззетите и унищожени яйца, конфискувани са и около 100 агнета с неизяснен произход, без документи и необходимата маркировка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.