1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 945 кг риба и рибни продукти са бракувани при проверки на БАБХ

945 кг риба и рибни продукти са бракувани при проверки на БАБХ

Една от основните задачи на агенцията е недопускането на продажба на риба на улицата

Близо тон риба и рибни продукти са бракувани при проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), започнали миналия понеделник. Това каза пред радио „Фокус” д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните” в агенцията.

Обобщените резултати от проверките през миналата седмица показват, че при извършените 1805 проверки са съставени 89 предписания, 22 акта за административни нарушения и временно е спряна дейността на два обекта. Бракувани са около 1020 кг храни, от които 945 кг са риба и рибни продукти. Една от основните задачи при проверките е недопускането на продажба на риба на улицата.

Д-р Кулински прикани всички потребители у нас да не купуват риба и всякакви храни от тротоари, багажници и градинки, а да пазаруват от обекти, регистрирани по закона за храните, защото те попадат под контрола на агенцията.

„Собствениците на търговски обекти също имат системи за самоконтрол и там храната е безопасна”, обобщи той. „Всеки, който купува храни от нерегистрирани обекти, трябва да знае, че носи лична отговорност за собственото си здраве и това на семейството си”, категоричен бе д-р Любомир Кулински.

Той каза още, че след Никулден, проверяващите ще се насочат към хотелите и ресторантите, във връзка с предстоящия студентски празник, а след тях и към всички обекти преди Коледа и Нова година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.