1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Агенцията за безопасност на храните ще контролира хлебните изделия

Агенцията за безопасност на храните ще контролира хлебните изделия

До две седмици в МС ще бъде внесен проекта за структура на Изпълнителна агенция за безопасност на храните

Чрез създаването на Агенцията за безопасност на храните контролът върху производството на хляб ще бъде по цялата верига от полето до масата. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който посети хлебопекарна в столичния кв. Свобода по повод Деня на хлебаря, Спасовден. Министърът поздрави хората от бранша с традиционния израз „Да ви е сладък хляба” и омеси няколко закуски. Той съобщи, че до две седмици ще внесе в Министерски съвет проекта за структура на Изпълнителна агенция за безопасност на храните към Министерство на земеделието и храните, която ще обедини контролните органи. В момента контролът върху хигиенните изисквания при производството на хляб се осъществява от органите на РИОКОЗ, които са в структурата на здравното министерство, а на зърното и брашното – от МЗХ. Министърът уточни, че визията за агенцията е контролът да бъде по цялата верига зърно-брашно хляб.

 „След вчерашния ми разговор с министъра на здравеопазването Ана-Мария Борисова смятам, че е преодолян дългогодишният разрив между нашето министерство и това на здравеопазването за създаването на единната агенция”, добави министърът. Той посочи, че след създаването на агенцията потребителите ще отправят претенциите си само към единния орган. И подчерта, че по този начин ще бъде намален сивия сектор в брашна, тъй като в момента отделните контролните органи нямат връзка с Националната агенция по приходите, за да могат да проследят облагането на производството на храни по цялата верига.  

„Ако наистина никой не е по-голям от хляба, никой не трябва да пречи за създаването на новата агенция”, подчерта министър Найденов. Той ще предложи въвеждането на Български държавен стандарт и за хляба. Така този, който иска да произвежда традиционния български „Бял”, „Добруджа” и „Типов” ще трябва да го прави по БДС, а останалите видове ще се кръщават с друго име.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.