1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ приключи масираните проверки по морските курорти

БАБХ приключи масираните проверки по морските курорти

Възбранени и бракувани са 7569 кг храни от животински и неживотински произход

От 1-ви април до 16-ти септември Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши масирани проверки по морските курорти. За този период инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните – Бургас, Варна и Добрич извършиха 8589 проверки.

БАБХ провери обекти от търговската мрежа и обекти за обществено хранене, туристически обекти, предлагащи оферти all inclusive, обекти за търговия на дюнери, сандвичи, закуски, сладолед, подвижни и временни обекти за кетъринг. Издадени са 906 броя предписания, 518 акта за административно нарушение, а общият брой затворени обекти и такива с временно преустановена дейност са 63. Възбранени и бракувани бяха 7569 кг храни от животински и неживотински произход, 1380 броя яйца и 1598 литра безалкохолни напитки.

В област Бургас са възбранени и бракувани общо 6 027 кг храни от животински произход, от които риба и рибни продукти – 3 760 кг, месо и месни продукти – 2 064 кг. В област Бургас има най-много затворени обекти и обекти с временно преустановена дейност – 58. В област Добрич инспекторите са възбранили и насочили за унищожаване 1526 литра лимонада. В област Варна инспекторите са възбранили и насочили за унищожаване 1380 броя яйца.

Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол и вътрешна проследяемост, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на хранителните продукти, пропуски в здравните документи на служителите, наличие на храни без етикети, търговия с храни с изтекъл срок на годност.

Проверките по морските курорти ще продължат да се извършват по официален контрол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.