1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. България е в елитния клуб на държавите с действаща Агенция по храните

България е в елитния клуб на държавите с действаща Агенция по храните

Единен и ефективен контрол по цялата хранителна верига, обеща д-р Йордан Войнов - изп. директор на БАБХ

 “България вече е в елитния клуб на държавите с действаща Агенция по безопасност на храните” – съобщи лично европейският комисар по здравеопазването Джон Дали, който присъства на официалния старт на дългоочакваната Българска агенция по безопасност на храните и Центъра за оценка на риска, даден от министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. По думите на Дали Агенцията за безопасност на храните у нас е важна стъпка не само за България, но и за Европа, предвид позицията ни на външна граница на ЕС и важността да се осигури безопасността на храните на свободния европейски пазар. “Един проблем в дадена страна може да има сериозни икономически последици в цяла Европа. Целите на новата агенция са сериозни – да подобри здравеопазването на животните, здравето на хората, безопасността на храните, на фуражите”, каза евроомисарят по здравеопазването. По думите му “днес е голям ден и за Европа, защото силата на ЕС е в силата на всяка една държава членка”.

Министър Найденов връчи заповедите за назначаване на ръководството на Българската агенция по безопасност на храните. Изпълнителен директорът е оповестеният вече с новата си отговорна длъжност бивш генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов. Той ще е с трима заместници - д-р Венцеслава Тасева с ресор “Здравеопазване и хуманно отношение към животните”, д-р Тенчо Тенев – с ресори “Управление на качеството”, “Лабораторни дейности” и Център а оценка на риска, Антон Величков /бивш ген директор на НСРЗ/ с ресори “Растителна защита и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци”, “Продукти за растителна защита и торове”, “Обучение и квалификация” и “Контрол на фуражите”. Главният секретар на Агенцията ще бъде д-р Дамян Илиев, досегашен зам.-генерален директор в НВМ, който ще е ветеринар номер едно у нас и ще представлява България пред ЕС. Директор на Центъра за оценка на риска ще е дългогодишният специалист в областта на ветеринарната медицина доц . Бойко Ликов.

Специална дирекция за управление на качеството на храните ще действа в Българската агенция по безопасност на храните, обяви д-р Войнов. По думите му такава досега не е съществувала у нас. Целта на Агенцията за храните ще е и подобряване качеството на хранителните продукти у нас. Това ще е основен акцент на работата й. „Още от понеделник започваме работа по направата на стандарт на хляба. Те ще са три стандарта – за бял, Добруджа и типов хляб”, обяви  д-р Войнов, изразявайки готовност за незабавен, амбициозен и единен контрол на безопасността и качеството по цялата хранителна верига от фермата до масата у нас.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

Видео по темата...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.