1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. До края на годината се очаква 12 български деликатеса да получат статут на продукти с традиционно специфичен характер в ЕС

До края на годината се очаква 12 български деликатеса да получат статут на продукти с традиционно специфичен характер в ЕС

За този вид сертификация се говори още от есента на 2009 г.

До края на годината се очаква шест вида луканки и още толкова филета да получат официално статут на продукти с традиционно специфичен характер в Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от информация на в. "Стандарт", който се позовава на Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти".

След като решението на Брюксел влезе в сила, само 34 фирми ще могат да произвеждат луканките "Панагюрска", "Смядовска специална","Търновска", "Трапезица", "Троянска" и "Чумерна". Единствено те ще могат да правят и традиционните за България обикновена кайзерована пастърма, както и филе "Елена", врат "Тракия" и роле "Трапезица". Ако има други компании, които искат да правят тези продукти, те ще трябва да минат през сериозна пресявка и да докажат, че произвеждат точно по рецептата, одобрена от ЕС.

Още преди официалното разрешение на Брюксел продуктите, произведени по старата рецепта, вече се появиха на пазара. Тяхната премиера беше вчера, 7 ноември, на изложението "Месомания", което ще продължи до 10 ноември. Цената на патентованите продукти е с около 30% по-висока от тази на обикновените.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.