1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. До средата на 2010 г. цената на хляба в Бургас ще остане същата

До средата на 2010 г. цената на хляба в Бургас ще остане същата

Спадът в цените на насъщния се е отразил зле на хлебопроизводителите в Бургаско

До средата на 2010 г. цената на хляба в Бургас ще се запази на нивата, на които е в момента. Това каза  председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. В момента един хляб в града в зависимост от грамажа и от фирмата-производител струва между 80 ст. и 1 лев. „Не зная дали сте забелязали, че в края на миналата година цените паднаха с около 10% - 15%, а на места и с 20%. Това се случи втората половина на декември месец, преди Коледа. Те останаха такива и след празниците. Моята прогноза е, че до лятото те ще останат такива и няма да се покачват”, твърди Людиев.

Той констатира, че този спад в цените на насъщния се е отразил зле на хлебопроизводителите в Бургаско, защото той не е повлиян от някаква възможност те да коригират цените си, а под натиска на външните фирми, които влизат чрез големите хранителни вериги. „Тези фирми, които свалиха цените, трябва да заложат много сериозно за следващите месеци на намаление на разходите си. В противен случай са застрашени от сериозни фалити.

Кризата в Бургас и около Бургас не е следствие на икономическата криза, а на навлизането на големите вериги магазини. Ако бъдат унищожени част от бургаските производители, съответно и цената ще расте много повече”, посочи Людиев. Според него малките хлебопроизводители са по-гъвкави на пазара и могат по-лесно да оцелеят. По неговите думи по-голяма опасност от фалити има при средните и големите производители на хляб в Бургаско. „Това е така, защото малките са по-гъвкави и могат да предлагат повече от гледна точка на асортимента, както и да пренастройват много лесно асортимента си, докато големите по-трудно”, посочи Людиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.