1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Франция призова за обща позиция на ЕС в търговския спор с Китай

Франция призова за обща позиция на ЕС в търговския спор с Китай

Страната ще започне антидъмпингово разследване срещу вноса на европейско вино

Франция призова партньорите си от Европейския съюз бързо да договорят единен отговор на решението на Китай да започне антидъмпингово разследване срещу вноса на европейско вино, предаде "Франс прес".

Китайското решение, което идва в отговор на наложените от ЕС антидъмпингови мита върху вноса на соларни панели от Китай, събуди страхове от търговска война между най-големия търговски блок в света и азиатската сила.

"Президентът на републиката изрази желанието си Европейската комисия да предприеме стъпки за организиране на среща, за да се установи единна позиция на 27-те (държави членки), основана на солидарността", каза френският правителствен говорител след среща на кабинета.

Като най-голям износител на вино за бързо растящия китайски пазар, Франция ще загуби много, ако Китай наложи митата. Постигането на обща позиция в блока обаче може да се окаже трудно.

Докато Франция подкрепя налагането на наказателни мита върху китайските соларни панели, Германия, най-големият търговски партньор на Китай в Европа, се обяви против това решение. Германският министър на икономиката Филип Рьослер призова за преговори по задълбочаващия се диспут между ЕС и Китай, за да се избегне търговска война, която би навредила на много сектори. Рьослер повтори, че решението на Брюксел да наложи антидъмпингови мита на вноса на соларните панели от Китай е сериозна грешка, отбелязва "Дневник".

Френският земеделски министър Стефан льо Фол каза, че няма основание за действията на Китай и настоя, че производителите от ЕС не се възползват от никакви субсидии за износ. "Трябва да запазим спокойствие", подчерта Льо Фол. "Разбирам притесненията на (винопроизводителтие), защото Китай е голяма страна, където имаме изключително голямо и важно присъствие", посочи министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.