1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Градското население на Швейцария консумира повече биомесо

Градското население на Швейцария консумира повече биомесо

Като цяло обаче има спад в консумацията на месо

В Швейцария градското население на страната консумира повече биомесо, отколкото това в селските райони. Сравнението е за периода от ноември 2015-та до октомври 2016 година. Домакинствата в градовете са употребили средно по 4 килограма екологично произведено месо, докато в по-малките населени места количеството е значително по-малко.

Данните обаче за възрастта на потребителите са разнопосочни. Сравнението с предходния период показва, че консумацията в различните домакинства започва да се доближава. При селското население тя е нараснала с 8 на сто, докато в града увеличението е само с половин процент.

Експерти смятат, че това се дължи на факта, че все повече животновъди в по-ниско разположените части на Швейцария преминават към биопроизводство.

Като цяло обаче има спад в консумацията на месо, особено при по-младото поколение. Домакинства с членове до 34-годишна възраст са закупили над 10 процента по-малко месо през отчетения период. Намаление има и при възрастовата група на над 65-годишните. При тях консумацията се е свила с 3,5 на сто.

Доходите на домакинствата не оказват непосредствено влияние върху консумацията на биомесо, става още ясно от проучване на Швейцарската организация за екоземеделие "Био Суис". Най-много органично месо купуват не най-богатите с годишен доход над 110 хиляди франка, а тези, които печелят между 90 и 110 хиляди. Това показва, че зад решението да се пазаруват биопродукти стоят не само парите, но и други фактори като образование и социална среда, както и асортиментът на местните магазини за хранителни стоки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.