1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Храните, произведени от генетично модифицирани организми, не са рискови

Храните, произведени от генетично модифицирани организми, не са рискови

Това заяви главният научен съветник към Европейската комисия Ан Глоувър

Храните, произведени от генетично модифицирани организми (ГМО) (Genetically modified organisms - GMO), не са по-рисковани от отгледаните по нормален начин техни варианти. Това заяви главният научен съветник към Европейската комисия Ан Глоувър в интервю за изданието за европейски политики EurActiv.

Тя призова страните, които забраняват ГМО, да предствавят доказателства, че те не са полезни. Потвърждаването на безопасността на генно модифицираните организми ще обърка държавите членки, тъй като правителствата вече са въвели закони, забраняващи тяхното навлизане. От друга страна изявлението за безопасността на ГМО е най-голямата политическа намеса на научните среди, откакто Глоувър стана научен съветник на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу миналия декември, пише econ.bg.

"Няма нито един потвърден случай на вредно въздействие за здравето на хората, животните или околната среда. Така че, това е едно доста силно доказателство и аз съм сигурна, когато казвам, че рискът от яденето на генно модифицирани храни е също толкова голям, колкото и при това на конвенционално отгледаните във ферми продукти“, подчерта научният съветник. Тя заяви, че като резултат на това принципът на предпазните мерки вече не се прилага.

Все пак Глоувър каза, че не рекламира ГМО и добави, че „яденето на храна е рисковано“. "Често забравяме, че повечето растения са токсични, а това, че ги готвим и приемаме в определени количества, ги прави подходящи (за ядене)“, смята тя.

Припомняме, че в началото на 2010 г. се проведоха редица протести и инициативи на природозащитни организации, производители и граждани, загрижени за възможните вреди от ГМО за здравето хората, които се обедиха против генетично модифицираните храни. През март същата година с пълно мнозинство парламентът забрани отглеждането на ГМО на територията на страната, като забраната не важи за а генно модифицирани продукти, разрешени от Европейската комисия за продажба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.