1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. КНСБ: С 3,3% е поскъпнал животът от началото на годината

КНСБ: С 3,3% е поскъпнал животът от началото на годината

Издръжката на живот е нараснала с осем процента спрямо същия период на миналата година

С 3,3% е поскъпнал животът от началото на годината, сочат резултатите от наблюдението на потребителските цени на КНСБ. За издръжката на един човек месечно са необходими минимум 528 лв., изчисляват от синдиката. 27 на сто от домакинствата остават под границата на бедността, която е 199 лева.

За да си плаща сметките, да се храни, облича и почива, едно четиричленно българско семейство трябва да разполага най-малко с 2 112 лева месечно. Издръжката на живот е нараснала с осем процента спрямо същия период на миналата година, а в парични средства увеличението е със 156 лева за четиричленно домакинство.

Основните фактори, които влияят върху поскъпването на живота, са ръстът на акцизите, поскъпването на транспорта и услугите, на храните и на горивата.

При хляба и зърнените храни увеличението в цената е с десет на сто, при месото и местните продукти с процент и половина, плодовете - с девет процента, а зеленчуците - с 23 на сто от началото на годината.

По данни на статистиката доходите на домакинствата бележат спад с 1,4 процента през миналата година, а средномесечният общ доход на лице от домакинства - 318 лева, представлява 60 на сто от необходимите средства за издръжка на живота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.