1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Наблюдава се спад в консервната промишленост през 2009 г.

Наблюдава се спад в консервната промишленост през 2009 г.

Съществува тенденция за увеличение на вноса на преработени и консервирани плодове и зеленчуци

Оборотът от продажби в консервната промишленост на България през 2009  г. по текущи цени е по-малък с 25.2%  в сравнение с 2008 г. За първото полугодие на 2009 г. спадът е 23.1%, а намалението на продукцията - 32.4%.

При външната търговия тенденцията за увеличение на вноса на преработени и консервирани плодове и зеленчуци продължи и през второто тримесечие. В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. прирастът е 7.3%. През първото полугодие ръстът е 7.6%. Намалението на износа през второто тримесечие на 2009 г. спрямо първото е по-голямо. В сравнение със същия период на 2008 г. намалението е 15.3% (срещу 9.4% за първото тримесечие). През първата половина на годината спадът в износа е 12.6%. Прирастът на вноса е по-голям спрямо този на износа, а отрицателното салдо се влошава със 75.8% през второто тримесечие, а за полугодието – 2.1 пъти.  През второто тримесечие на 2009 г. стокообменът с преработени и консервирани плодове и зеленчуци продължи да се увеличава. В сравнение със същия период на 2008 г. увеличението е 12.8% (за първото тримесечие - 8.7%). През първото полугодие външната търговия с преработени и консервирани зеленчуци и плодове нараства с 10.8%.

По отношение на продажбите на вътрешния паза през второто тримесечие на 2009г. предприятията, са продали на вътрешния пазар повече замразени зеленчуци, доматено пюре концентрат, стерилизирани зеленчуци и конфитюри и желета спрямо същият предиот 2008 г. По-малко са продажбите на сокове, замразени плодове, стерилизирани зеленчуци и на зеленчуци консервирани с оцет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.