1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Необходимо е създаване на агенция за контрол на храните

Необходимо е създаване на агенция за контрол на храните

Снимка:

Продължава работата за връщането на Българския държавен стандарт

Ако зависеше от мен, от Нова година щеше да стартира агенция за контрол на храните. Истината е, че България се нуждае от такава агенция – от единен контролен орган по отношение на безопасността и качеството. Това заяви Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, при откриването на изложбата „Безопасност на храните” на езерото „Ариана” в София.

„Става дума за тази агенция, за която имаме готовност. Разбира се, нуждаем се от финансов ресурс и то не малък и в момента не можем да го осигурим. Затова извеждаме определени приоритети и за съжаление агенцията при този бюджета, ако няма корекция във втората половина на 2010 г, няма да може да се случи”, поясни земеделският министър. Не е добра практиката да има няколко органа на контрол на храните, както в момента – от НВМС и от РИОКОЗ. Европейската практика сочи, че у нас трябва да има единна агенция. Освен това службите по контрол са под контрол на министъра на земеделието и министъра на здравеопазването. „Не мисля, че това е добре, контролът трябва да е над ведомствен, директно на подчинение на Министерски съвет, за да не може принципалът да влияе по някакъв начин. Дължи години между двете министерства имаше съперничество къде да бъде агенцията”, припомни той.

Продължава работата за връщането на Българския държавен стандарт при храните – при млякото и месото. Целта на изложбата е потребителите да бъдат провокирани да се интересуват повече за това какво консумират. Министърът посочи, че хората трябва да четат внимателно етикетите на храните и да не купуват храни без етикети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.