Общината на Ню Йорк иска ресторантите да намалят количеството използвана сол с 25%
Общината на Ню Йорк обяви инициатива, която има за цел да се намали консумацията на сол в храните. Идеята е да се предложи на ресторантите и производителите на храни да намалят количеството на солта в ястията и хранителните продукти.
Предложено им е до 5 години те да намалят количеството сол с 25%. Това би довело до намаляване с 20% на консумацията на сол и избяхване на хиляди случаи на преждевременна смърт. Подчертавайки негативния ефект на излишъка на сол върху организма, здравните власти на града обясниха в комюнике, че американците ядат всекидневно два пъти повече сол от препоръчителното. Това води до увеличение на броя на високо кръвно налягане, което пък от своя страна носи риск за инфаркти и инсулти при милиони хора, без те да могат да направят нищо срещу този риск.
Над 80% от солта, консумирана от американците, се добавя на хранителните продукти, преди те да са пуснати в продажба или сервирани в ресторантите. "Ако можем да намалим количеството сол в промишлено произведените храни или сервираните в заведенията, ще дадем повече избор на консуматорите, относно количеството от тази подправка, което те приемат. Кампанията е в рамките на национална инициатива за намаляване на консумацията на сол.