1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ню Йорк на война със солените храни

Ню Йорк на война със солените храни

Общината на Ню Йорк иска ресторантите да намалят количеството използвана сол с 25%

Общината на Ню Йорк обяви инициатива, която има за цел да се намали консумацията на сол в храните. Идеята е да се предложи на ресторантите и производителите на храни да намалят количеството на солта в ястията и хранителните продукти.

Предложено им е до 5 години те да намалят количеството сол с 25%. Това би довело до намаляване с 20% на консумацията на сол и избяхване на хиляди случаи на преждевременна смърт. Подчертавайки негативния ефект на излишъка на сол върху организма, здравните власти на града обясниха в комюнике, че американците ядат всекидневно два пъти повече сол от препоръчителното. Това води до увеличение на броя на високо кръвно налягане, което пък от своя страна носи риск за инфаркти и инсулти при милиони хора, без те да могат да направят нищо срещу този риск.

Над 80% от солта, консумирана от американците, се добавя на хранителните продукти, преди те да са пуснати в продажба или сервирани в ресторантите. "Ако можем да намалим количеството сол в промишлено произведените храни или сервираните в заведенията, ще дадем повече избор на консуматорите, относно количеството от тази подправка, което те приемат. Кампанията е в рамките на национална инициатива за намаляване на консумацията на сол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.