1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Първите количества царевица за продажба в Китай вече са изнесени

Първите количества царевица за продажба в Китай вече са изнесени

Снимка:

Двустранен протокол между българското и китайското правителство регламентира условията

Първите количества царевица за продажба в Китай, след като бе подписан двустранен протокол за фитосанитарните изисквания, вече са изнесени. Това сочат данните на Министерството на земеделието и храните. В средата на декември официално бе подписан протокол за износ на царевица, като в момента текат административни процедури за изготвянето на такива и за други продукти, пише "Капитал Daily".

Износът на царевица в Китай стана възможен, след като бе подписан двустранен протокол между българското и китайското правителство, регламентиращ условията по него. От земеделското министерство съобщиха, че още през май той е бил парафиран, което на практика е позволило износа. През декември пък по време на посещението на официална правителствена делегация от България той е бил и официално подписан. Документът е предшестван от серия срещи между агенцията по храните и китайската обща администрация за надзор на качеството.

От май 2013 г., когато е парафиран протоколът за износ на царевица, до края на миналата година са изнесени около 4500 тона царевица, сочат данните на земеделското министерство, предоставени на "Капитал Daily". Първата пратка от 500 тона е реализирана през септември. В момента се готви износ на 30 хил. тона, който ще бъде осъществен в края на януари.

Фирмите, които искат да изнасят царевица за страната, трябва да бъдат включени в регистъра на одобрените предприятия. За да бъде добавена в него, всяка компания трябва да подаде заявление до агенцията по храните.

Липсата на споразумение с Китай за износ по принцип не означава пълна забрана за продажба на селскостопански продукти в страната. Всеки български търговец може да потърси партньор там и да се опита да реализира търговия. Така например през миналата година в Китай са изнесени 160 тона черен слънчоглед и 353 тона шарен слънчоглед. При липсата на протокол за фитосанитарните изисквания обаче е възможно на място пратката да не бъде допусната в страната, ако не отговаря на местните изисквания. Подписаният протокол описва подробно изискванията, които българските фирми трябва да спазват, и има предварително одобрение на износителите.

От земеделското министерство съобщиха, че в момента се водят разговори с китайските власти за подписване на споразумения за износ на други 14 селскостопански продукта. На този етап не е ясно колко от тях ще бъдат одобрени, нито когато евентуално ще има двустранен протокол за фитосанитарните изисквания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.