1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Първият международен шампионат по пица ще се проведе във Варна

Първият международен шампионат по пица ще се проведе във Варна

Събитието се организира от Асоциацията на българските пицари

Първият международен шампионат по пица за Купата на България ще се проведе във Варна на 12 и 13 септември. Събитието се организира от Асоциацията на българските пицари и нейния председател Радостин Кирязов. Той е единственият българин, който участва активно в международни шампионати. Кирязов е достигнал трето място на Европейското първенство по пица и осмо място на Световното първенство, в което са се включили 600 участници.

Основната цел на състезанието е да даде тласък на българите да се явяват на международни надпревари, каза още председателят на асоциацията. Той разясни, че най-отличилият се ще спечели златна лопатка като трофей от състезанието и ще получи възможността да се включи в Световния шампионат през 2012, който ще се проведе в Италия. Останалите, който се класират от второ до пето място ще могат да изберат в кой европейски кръг да се включат. Европейският шампионат се провежда в 12 различни града на континента. Кирязов заяви, че амбицията е Варна да се превърне в столица на пицата за България и да се нареди сред градовете в шампионата.

Участниците в състезанието в страната ще показват умения в приготвянето на калсическа пица, която е с кръгла форма, диаметър от 33 сантиметра и дебелина на блата в края не повече от 1 сантиметър. Организаторите ще им предоставят брашно, вода, мая, сол, доматен сос и моцарела, а те ще имат възможността да покажат креативност чрез останалите продукти, който ще трябва да си осигурят сами.

Съдии ще следят за качеството на тестото и продуктите, а жури от шест члена ще оценява вкуса, визията и изпичането.

Зрителите на състезанието ще могат да станат свидетели и на акробатично шоу-пица, в което отбори ще показват номера и умения с блатове. Шампионатът ще се проведе на входа на Морска градина и ще стартира в 10.00 часа на 12-ти септември. Присъстващите ще имат възможността да опитат приготвени пици от състезателите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.