1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Производители на яйца се опасяват от дъмпинг на големите търговски вериги за Великден

Производители на яйца се опасяват от дъмпинг на големите търговски вериги за Великден

Снимка:

Тази година Възкресение Христово за православните християни и за католиците е на една и съща дата - 20 април

Обстановката на българския пазар за производителите на яйца преди Великден е коренно различна от миналата година, коментира Иван Иванов, шеф на най-голямата фирма за  производство на яйца у нас в село Дончево. Тази година Възкресение Христово за православните християни и за католиците е на една и съща дата - 20 април.

„Това е много важно за нас, защото миналата година в празниците имаше разлика от над 30 дни и се осъществи масиран внос на евтини яйца, най-вече от Полша, който срина нашия пазар”, обясни Иванов, но не скри опасенията си и от дъмпинг на големите търговски вериги за този Великден.

Цената на яйцето тази година е по-ниска в сравнение с миналогодишната. В момента едно яйце М излиза от завода в Дончево на цена 17 стотинки с ДДС, срещу 19 стотинки от миналия Великден, а L е 19 стотинки, срещу 20 стотинки от миналата година. В търговската мрежа едно яйце от Дончево се продава за 22 стотинки, установи проверка на „Монитор”.

Нерегламентираната търговия с яйца домашно производство продължава да се вихри в Добрич. Из кварталите редовно се предлагат картони яйца от багажници на автомобили срещу 20 стотинки за бройка. Яйцата са без всякакви етикети за производство и срок на годност. Фирмата в Дончево произвежда яйца само от щастливи кокошки. Те снасят яйцата си в специални клетки със завески. Освен това, за да не се стресират носачките на яйцата от рязкото настъпване на деня и нощта, специално устройство имитира и здрачаване.

В момента фирмата е спряла износа на продукцията си заради наближаващите празници и задоволяване на вътрешния пазар. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.