1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Растителните алтернативи са хит в Германия

Растителните алтернативи са хит в Германия

Статистиката сочи, че в началото на тази година продажбите на растителните напитки в Германия са били с 85% по-големи, отколкото през 2020

Растителните алтернативи на животинското мляко набират все по-голяма популярност в Германия. Потребителите във Федералната република с готовност опитват нови продукти, а в страната се генерират най-големите в Европа обороти със заместителите на млякото.
 
Не така стоят нещата в съседните на Германия държави, както показва анкета, проведена от учени от университета Хоенхайм сред повече от 3000 души в Дания, Германия, Италия, Испания и Полша. Резултатите от допитването показват, че при избора между истинско или растително мляко гражданите на Федералната република обръщат много по-голямо внимание на хуманното отношение към животните, здравето и околната среда, отколкото своите европейски съседи.
Статистиката сочи, че в началото на тази година продажбите на растителните напитки в Германия са били с 85% по-големи, отколкото през 2020. За 2022 година оборотът със заместителите е бил в размер на 610 милиона евро.
На другия полюс са страни като Франция, Италия и Испания, където хранителните навици се различават от германските. Допитването показва, че хората в тези държави изпитват недоверие относно вкуса, външния вид и текстурата на напитки и продукти, имитиращи сирената. Затова там много по-рядко купуват алтернативите.
Потребителите в Полша също трудно приемат имитациите на млякото, изварата и сирената. От една страна в Полша класическите млечни продукти се приемат като полезни и здравословни, а от друга алтернативните са прекалено скъпи за тамошните потребители. Освен това поляците не харесват вкуса им, окачествявайки го като прекалено сладък или мазен. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.