1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Благоевград ще бъде открита гостуваща изложба "Вкусове от Балканите"

В Благоевград ще бъде открита гостуваща изложба "Вкусове от Балканите"

Тя е подготвена от Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България

Днес в 16:00 часа в залите на Регионалния исторически музей в Благоевград ще бъде открита гостуваща изложба "Вкусове от Балканите", съобщава БТА. Тя е подготвена от Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България и представя разнообразието от храни и вкусове на Балканите, както и усилията на движението Slow Food за тяхното запазване.

Двайсетте платна разказват за ролята на гражданското общество и културните общности при проучването и съхраняването на биологичното разнообразие, за устойчивото производство на храни и съвместяването на традиционните знания и начини на производство с европейските норми, обясниха организаторите.

Подчертана е връзката между опазването на природата и запазването на местните кулинарни традиции и селскостопански практики, предавани през поколенията. Изложбата представя и пет информационни дипляни. Те запознават с постигнатото досега у нас, представят и Протокола от Нагоя като най-важния международен правен документ, регламентиращ работата по съхраняването на генетичните ресурси и традиционното знание, свързано с тях.

С приготвянето на характерни за региона гозби и изпълнението на автентични народни песни от района в официалното откриване на изложбата ще се включи смесената фолклорна група към Народно читалище "Никола Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.