1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Германия искат по-строга регулация на хранителните добавки

В Германия искат по-строга регулация на хранителните добавки

Добавките се продават свободно в супермаркетите, без да са подлагани на дълги тестове за полезни свойства и странични ефекти

Всеки трети жител на Германия редовно приема хранителни добавки, без това да е необходимо от здравна гледна точка. Най-често става дума за витамини и минерали, посочват потребителските организации, които настояват държавата да се намеси и да въведе по-строга регулация.
 
Според експертите по здравословно хранене хората масово се подвеждат по рекламите, но не са наясно с ползите и вредите от тези добавки. Медиците в Германия и в други страни от Европейския съюз вече 20 години настояват Брюксел да издаде специални правила, но тъй като това не се случва, сега призивите са отправени към правителството в Берлин.
Исканията са властите да определят максимално допустими количества витамини и минерали, които човек да приема извън нормалната си храна, тъй като предозирането може да доведе до сериозни проблеми. 
 
Учените предупреждават, че хранителните добавки не са лекарство, както смятат голяма част от потребителите. Добавките се продават свободно в супермаркетите, без да са подлагани на дълги тестове за полезни свойства и странични ефекти, както се прави при медикаментите. Затова специалистите настояват държавата да наложи правила за съдържанието на таблетките и капсулите.
 
Зад исканията застават и от здравното министерство, което изтъква, че хранителните добавки не лекуват, а само допринасят за чувството, че човек прави нещо полезно за здравето си.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.