1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ясни са победителите в организираната от ДФЗ обществена поръчка за доставка на храни за социално слаби

Ясни са победителите в организираната от ДФЗ обществена поръчка за доставка на храни за социално слаби

Общият бюджет на програмата за помощи през тази година е 36.5 млн. лв.

Конкуренцията е висока, но част от победителите са същите — това показва крайното класиране на победителите в обществената поръчка за доставка на храни за хора в неравностойно положение, която се организира от Държавен фонд "Земеделие". Класирането вече е факт, но договорите ще бъдат подписани, след като изтекат сроковете за обжалване — 10 дни според Закона за обществените поръчки. Възможно е обаче планираният срок за раздаването на храните от първия транш - юли т.г., да не бъде спазен, ако се наложи становище на Комисията за защита на конкуренцията и ако обжалването се пренесе и в съда. Следващите два транша би трябвало да бъдат през септември и октомври.

Повече конкуренция

Досега са ясни победителите за доставката на шест от общо 11 позиции за храни. Тази година участниците бяха 30, някои отпаднаха, но все пак се очертава договори да бъдат подписани с повече доставчици в сравнение с предишни години. Фирмата, класирана с най-добра оферта за доставка на над 3.5 млн. литра олио - 7.5 млн. лв., е "ЧЕХ — Йосиф Новосад". Миналата година името на фирмата нашумя в няколко скандала около поръчките за храни за бедни, пише "Капитал дейли".

Според първоначалното класиране брашното ще се доставя от "Захарен комбинат Пловдив", захарта — от "Аграна трейдинг", фасулът от "Суико", а лещата — от "Стелит 1". Нито една от тях не е била доставчик миналата година. Единствената компания, която за 2012 г. не забави доставки - "Панда И.П.", сега е класирана на първо място за пчелния мед. Очаква се останалите победители да бъдат обявени утре, 25 юни, посочиха от фонда.

Общият бюджет на програмата за помощи през тази година е 36.5 млн. лв., като почти всички са за покупка на 11 вида храни — брашно, ориз, олио, леща, фасул, захар, пчелен мед, вафли, спагети, конфитюр и картофено пюре на прах. Общо 526 хил. лв. тази година са за транспортни разходи.

Чисти след скандалите

Информацията, че ЧЕХ ще доставя олио тази година, съобщи в петък в. "Сега", а от фонд "Земеделие" потвърдиха, че досега са избрали доставчици за шест от общо 11 позиции храни и ЧЕХ е един от тях. Оттам обясниха още, че не са имали законово основание да отстранят компанията, а ако го направят, ще бъдат подведени под отговорност за дискриминационни условия.

По неофициална информация ЧЕХ е отпаднала от надпреварата за доставка на картофено пюре, защото не е успяла да обоснове предложената цена - Фонд "Земеделие" иска обосновка от всяка компания, ако предложената цена за определено количество продукт е с над 20% по-ниска от офертите на останалите участници. Обществената поръчка не е за точно количество храни, а за определена сума, срещу която всеки кандидат предлага максимално възможното количество, което ще достави. Миналата година ЧЕХ спечели тази позиция, но заради забавяне бе глобена с над 100 хил. лв. Плащането на глобата е позволило ново участие и тази година.

Освен това фирмата издаде сертификат за 1-во качество на фасул, част от който се оказа пълен с гъгрици. Продуктът беше доставен от пловдивската ЕТ "Фантастика-95 Георги Цанков", която спечели и някои от позициите миналата година именно след оттеглянето на ЧЕХ.

Името на дружеството беше замесено и в разследването срещу ексминистър Мирослав Найденов за това, че е използвал служебното си положение, за да осигури на компанията спечелване на доставка на храни през 2010 г. От Фонд "Земеделие" обясниха, че за въпросната година не са подписвали договор с компанията. От ЧЕХ пък отказаха коментар за тазгодишното си участие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.