1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Засега няма опасност евтин румънски хляб да залее магазините в Североизточна България

Засега няма опасност евтин румънски хляб да залее магазините в Североизточна България

Намаляването на ДДС в Румъния притесни хората от бранша в страната ни

Засега няма опасност евтин румънски хляб да залее магазините в Североизточна България. Въпреки, че румънското правителство намали ДДС върху хляба с 15%, разходите за транспорт и таксите през границата остават големи, и пекарите твърдят, че нямат намерение да изнасят, информира БНТ.

Намаляването на ДДС в Румъния притесни хората от бранша в страната ни, че така ще се получи дъмпинг на пазара в Североизточна България. Според собственици на фурни в Гюргево този слух е неоснователен.

"Кризата принуди хлебарите да намалят производството, защото все по-малко хора купуваха хляб. Така имаше опасност фирмите от бранша да фалират. За да бъдат спасени, правителството взе решение да намали ДДС, за да съхрани производството", обяснява Флориан Тинку.

Според гюргевските производители обаче, мярката се е оказала половинчата. Цената на хляба на техните магазини е паднала само с 3-4 стотинки, а в много от големите търговски вериги промяна даже няма.

Мария Ена е началник-производство в цех за хлебни изделия, работи в бранша вече 10 години. Според нея износът за България не е изгоден. Разходите по транспорт и такса Дунав мост допълнително ще оскъпят продукцията.

"В момента най-много продаваме 300 грама хляб, което прави във ваши пари 30 стотинки, 500 грама за 45 стотинки и 1 килограм за лев и 20", казва Мария.

Хлебопекарите от Гюргево казват, че най-големият им проблем е дъмпингът, на който са подлагани от големи фирми от Букурещ. Те от години се опитвали да задушат бранша във всички градове в Румъния. Затова местните фирми са се ориентирали и към производството и на други продукти - закуски и сладкарски изделия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.