1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 75 500 земеделски стопани са подали молби за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ

75 500 земеделски стопани са подали молби за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ

 

С подаването на молбите  са регистрирани над 33 млн. дка земи. Това съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на последния от серията семинари "Бъдете активни", проведен във Варна. В него взеха участие министър-председателят Сергей Станишев и министрите Пламен Орешарски, Емилия Масларова, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев.

"Размерът на идентифицираните парцели и броят на регистрираните стопани е удовлетворителен. На път сме да изпълним успешно първия етап от работата по усвояването на Европейския фонд за гарантиране в земеделието, чрез който ще бъдат осигурени средства за директните плащания", подчерта Нихат Кабил. Той припомни, че земеделските стопани, които все още не са идентифицирали земите си и подали Заявление за единно плащане на площ, могат да извършат двете стъпки до 11 юни. Идентификацията и подаването на заявлението вече се извършват в Областните разплащателни агенции.

Министър Нихат Кабил заяви, че се надява Програмата за развитие на селските райони, която е изпратена за съгласуване в Европейската комисия, да бъде утвърдена още преди септември тази година, след което да се пристъпи към разглеждане на проекти. По четирите оси в програмата за България в периода 2007 -2013 г., заедно с националното съфинансиране, са предвидени общо 3 млрд. 242 млн. евро.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.