1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България е сред 13-те страни от ЕС, които са на път да изпълнят всички три национални цели по климата и енергетиката за 2020 г.

България е сред 13-те страни от ЕС, които са на път да изпълнят всички три национални цели по климата и енергетиката за 2020 г.

ЕС е на път да постигне и надхвърли целта си за намаляване на емисиите на парникови газове с 20% до 2020 г.

На базата на  доклада „Тенденции и прогнози в Европа през 2015 г.“ Европейската комисия и Европейската агенция за околна среда информират, че Европейският съюз е на път да постигне и надхвърли целта си за намаляване на емисиите на парникови газове с 20% до 2020 г.

Този годишен доклад на ЕАОС съдържа актуализирана оценка на напредъка на Европейския съюз и европейските страни спрямо техните цели във връзка с енергията и смекчаването на последиците от изменението на климата. ЕС демонстрира лидерство преди срещата в Париж с 23% намаление на емисиите.

Комисарят на ЕС по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви: „Резултатите говорят сами по себе си. Европа успя да намали емисиите на парникови газове с 23% между 1990 г. и 2014 г., а икономиката ѝ нарасна с 46% за същия период. Това е ясно послание в навечерието на конференцията по въпросите на климата в Париж, че Европа спазва поетите ангажименти и че нашите политики в областта на климата и енергетиката имат ефект.“

В доклада е посочено, че България е сред 13-те страни от ЕС, които ще изпълнят всичките си три национални цели по климата и енергетиката за 2020 г. – дял на възобновяемите източници, енергийна ефективност и намаляване емисиите парникови газове от секторите транспорт, селско стопанство, сгради и управление на отпадъците.

Докладът е изготвен на базата на официална статистическа информация от Евростат и е публикуван на интернет адрес:

http://www.eea.europa.eu/publications/trends-and-projections-in-europe-2015

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.