1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Борбата с бракониерството в рибарския сектор в Европейския съюз дава положителни резултати

Борбата с бракониерството в рибарския сектор в Европейския съюз дава положителни резултати

Мерките, предприети от отделните страни-членки, трябва да бъдат по-добре координирани

Борбата с бракониерството в рибарския сектор в Европейския съюз дава положителни резултати, но се нуждае от още по-добра координация. Това констатира доклад на природозащитни организации, представен в Брюксел.

"Постигнатото след 2010 година е наистина значително", изтъкват от WWF. След въвеждането на строги норми от страна на Европейската комисия, вносът на нелегално уловена риба драстично е намалял. Мерките, предприети от отделните страни-членки, трябва да бъдат по-добре координирани, смятат от организацията.

60 % от рибните продукти и 90 % от така наречените "бели риби" в Европейския съюз идват от внос от трети страни. Испания, Великобритания и Германия са най-големите вносители, следвани от Италия, Холандия и Франция.

Тези 6 държави ежегодно предоставят данни за импорта, но в информацията все още има различия при количеството и качеството, отбелязва докладът. За да се изгради единен фронт срещу бракониерството, е нужно по-добро сътрудничество. За целта екоорганизациите предлагат въвеждането на унифицирана компютърна система, която да събира и обработва данните от всички страни-членки.

Директивата на Европейския съюз за предотвратяване и борба с нелегалния улов на риба влезе в сила през 2010 година. В резултат на документа досега са издадени забрани за внос на рибни продукти от Гвинея, Камбоджа и Шри Ланка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.