1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бразилия критикува плановете на ЕС и САЩ за стимулиране на търговията с еко-продукти

Бразилия критикува плановете на ЕС и САЩ за стимулиране на търговията с еко-продукти

 

Плановете на ЕС и САЩ да намалят митата и бариерите при търговията с екологично чисти продукти бяха разкритикувани от Бразилия. Списъкът с био-продуктите, изготвен от двете страни е непълен според бразилски представители.

През миналата година САЩ и ЕС предложиха на Световната търговска организация списък със стоки и услуги, чиято търговия да бъде улеснена. В този списък влизат  43 продукта и услуги. Добиването на енергия чрез вятър и слънчеви панели, различни технологии за екологично чисто производство и методи и продукти, които спестяват  енергия са сред тях.

По време на конференцията, посветена на опазването на околната среда, която се провежда на о. Бали, представители на Бразилия обаче разкритикуваха списъка. Страната е вторият по големина износител на етанол в света. Етанолът е основна суровина за производство на био-горива. В списъка, изготвен от САЩ и ЕС обаче био-горивата не са включени като екологично чисти продукти и търговията с тях няма да се ползва с преференции.

Според различни организации обаче производството на био-горива сериозно застрашава екологичното равновесие. Голямото търсене и отпусканите субсидии карат повечето фермери да обърнат производството си към суровини за био-горива, като например царевица, соя и рапица. Така се намалява традиционното производство в регионите, а често земеделците увеличават площите за засаждане, чрез изсичане на гори.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.