1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Брюксел обмисля да увеличи площите със зърнени култури

Брюксел обмисля да увеличи площите със зърнени култури

Комисията обяви, че ЕС вече не е изправен пред проблема свръхпродукция, а обратно - пред дефицит на зърно

 

Европейската комисия предложи временно да отпаднат ограниченията за садене на жито на определени площи. Причината е в екстремно лошото време през лятото в Европа и последвалата след това извънредно лоша реколта на зърно.

През 90-те години ЕС предприе мерки срещу свръхпродукцията на зърно и принуди фермерите, занимаващи се с житни култури, да заделят 10 процента от земята си, които да стоят неизползвани. Така в момента в съюза има около 3.8 млн. хектара земеделска земя в резерв, върху която не може да се сади жито. В четвъртък комисията обяви, че ЕС вече не е изправен пред проблема свръхпродукция, а обратно - пред дефицит на зърно и затова се налага освобождаването на земята. Според говорителя на комисията Майкъл Ман за една година може да се очаква да се получат от 10 до 17 млн. тона зърно допълнителна реколта. Мярката ще влезе първоначално в сила за една година. През ноември пък въпросът за резервните земи ще бъде генерално разгледан, когато комисията ще започне цялостния преглед и реформа на общата селскостопанска политика.

Екологични организации също протестираха срещу предложението на комисията. Според тях засаждането на неизползваната земеделска земя ще доведе до катастрофални последици върху дивата природа и източниците на свежа вода. Най-засегнати ще бъдат птиците, прогонени от култивираните площи, които използват именно незасетите територии за гнездене. Еколозите цитират изследвания върху популацията на птици във Великобритания и Дания, които са намалели пропорционално, когато част от резервната земя е била засята.

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.