1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за подпомагане на земеделските производители

Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за подпомагане на земеделските производители

Министърът на земеделието и горите ще бъде компетентният орган за акредитация на Разплащателната агенция по смисъла на законодателството на ЕС, реши парламентът

 

С измененията в закона се записва, че той урежда акредитацията, структурата, дейността и контрола върху Разплащателната агенция, регулирането на производството на захар от захарно цвекло и изоглюкоза, създаването и функционирането на Интегрирана схема за администриране и контрол /ИСАК/, както и прилагането на схемата за единно плащане на площ в съответствие с Общата селскостопанска политика на ЕС.

Чрез Разплащателната агенция ще се подпомагат земеделието, селските райони и рибарството със средства от Европейските земеделски фондове, Европейския фонд за рибарството и от държавния бюджет.

С приетите днес текстове се регламентира националната млечна квота и квотите за производство на захар и изоглюкоза в съответствие с изискванията на ЕС.

Разплащателната агенция поема функцията на Държавен фонд "Земеделие". Чрез нея ще се осигурят над 3 милиарда лева, които са предназначени за подпомагане на земеделските производители в България. Агенцията трябва да заработи и да тренира от юни-юли до края на годината, за да усвои всички административните механизми. Така земеделските производители ще могат да получат средствата от ЕС.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.