1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Доц. Георги Костов: Замяната на горски територии между физически и юридически лица се разрешава за изчистване на съсобственост

Доц. Георги Костов: Замяната на горски територии между физически и юридически лица се разрешава за изчистване на съсобственост

Има достатъчно много рестрикции върху начина, по който ще се извърши замяната, така че да няма разлика между цената на имотите

Замяната на горски територии между физически и юридически лица, се разрешава само за изчистване на съсобственост – само в тази хипотеза. Това каза от парламентарната трибуна заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, предаде  Агенция „Фокус”. Доц. Костов обясни, че останалата част от замяната са - замяна между общините и държавата, когато горските пътища се водят държавна собственост, а цялата гора е общинска и тогава общината не може да вложи инвестиция в тези горски пътища или между общини.

„Хипотезата замяна между физически и юридически лица, е само между съсобственост. Държавата, по смисъла на Закона за държавната собственост, да обезщетява собственици със съответните равностойни територии. Затова и тази хипотеза е записана тук – за изграждането на инфраструктурни обекти с важно общинско и държавно значение. Има достатъчно много рестрикции върху начина, по който ще се извърши замяната, така че да няма разлика между цената на имотите”, заяви доц. Костов.

Депутатите отхвърлиха предложението замяната на поземлени имоти в горски територии да може да се извършва само между имоти в едно и също землище и приеха замяната на поземлени имоти в горски територии - собственост на физически и юридически лица и общини да може да се извършва със заповед на министъра на земеделието и храните.

Това е регламентирано в чл. 35 от Закона за горите. В ал. 2. на Закона за горите се предвижда замяната на поземлени имоти в горски територии – частна държавна собственост, чиято оценка, определена по реда на наредбата по чл. 86. Според предвидения текст - при промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии, уедряване, учредяване на органични вещни права върху горски територии – държавна и общинска собственост се изготвя оценка на имота.

Така според нормативната уредба, ако оценката е над 100 000 лв., замяната с поземлен имот в горски територии – собственост на физически или юридически лица, се извършва с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на земеделието и храните. Замяната на поземлени имоти в горски територии – частна държавна и общинска собственост може да се извършва само, ако тя е способ за прекратяване на съсобственост между държавата и съответно общината, начин на изпълнения за задълженията или е необходима във връзка със строителството на инфраструктурни обекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.